loading
21. lis 2024.

Međunarodna konferencija o humanitarnom razminiranju Ukrajine u Lausanni

Lausanna je bila domaćin druge po redu donatorske konferencije za humanitarno razminiranje Ukrajine koja se pod nazivom Ukraine Mine Action Conference-UMAC 2024, održala u periodu od 17. do 18. listopada 2024. godine u zajedničkoj organizaciji Švicarske i Ukrajine.

Konferencija u Lausanni nastavak je konferencije održane u listopadu u Zagrebu, koja je osmišljena kao platforma za ujedinjeno i koordinirano mobiliziranje resursa za napore oporavka Ukrajine, počevši od humanitarnog razminiranja, kao preduvjeta za daljnji gospodarski oporavak zemlje.

Hrvatsku delegaciju predvodio je ministar vanjskih i europskih poslova Grlić Radman, koj je ujedno i sudjelovao na plenarnom panelu “Strateški pristup protuminskom djelovanju: globalna iskustva i gledište Ukrajine“. Ministar Grlić Radman prezentirao je aktivnosti koje je Republika Hrvatska poduzela, ali i nastavlja činiti u pogledu pružanja pomoći Ukrajini.

Naglasio je tako, da je Hrvatska do sada Ukrajini pomogla sa 72,45 milijuna eura žurne, humanitarne i razvojne pomoći.

U nastavku panela ministar je predstavio međunarodno prepoznat i uspješan sustav protuminskog djelovanja koji je Hrvatska razvila u protekla tri desetljeća te posebno istaknuo da Hrvatska ima potrebno znanje, izgrađeni sustav protuminskog djelovanja, kvalitetan i profesionalan kadar koji može ponuditi Ukrajini.

Drugog dana konferencije Hrvatsku je, ispred Ravnateljstva civilne zaštite i HCR-a u programu predstavljao Davor Laura kao panelist i kao potpredsjednik savjetodavnog odbora Centra za humanitarno razminiranje Ukrajine. Laura je predstavio institucionalni i sustavni pristup  Republike Hrvatske novim tehnologijama i inovativnim rješenjima s posebnim osvrtom na razvoj strojeva za razminiranje i zrakoplovnog izviđanja miniranih i minski sumnjivih područja.


Na konferenciji je ispred CTRO-a sudjelovala Željka Krhač, savjetnica za međunarodnu suradnju, a ostali sudionici koneferencije bili su visoki predstavnici vlada, međunarodnih organizacija, privatnog sektora, organizacija civilnog društva i akademske zajednice. Prvi dan Konefercnije završio je potpisivanjem završnog dokumenta konferencije Poziv na djelovanje iz Lausanne – Lausanne Call for Action u kojem su naznačene osnovne smjernice daljnjih napora međunarodne zajednice u pružanju pomoći Ukrajini na planu humanitarnog razminiranja.

Između ostalog, najavljena je i treća konferencija o humanitarnom razminiranju Ukrajine, koja će se 2025. godine održati u Japanu.