English VersionHrvatska Verzija

05 lipanj

17. međunarodni simpozij „Protuminsko djelovanje 2020.“ održat će se u periodu od 1.-3. rujna 2020. u hotelu International u Zagrebu.

Nastavno na još uvijek aktualnu globalnu situaciju uzrokovanu pandemijom COVID-19, sukladno kojoj je potrebno pridržavati se preporuka Svjetske zdravstvene organizacije i Nacionalnog stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske,  Organizacijski odbor Simpozija odlučio je da se konferencija održi u prvom tjednu rujna i to u glavnom gradu, kako bi svim sudionicima i partnerima omogućili što lakši i sigurniji boravak.

Ovo je ujedno i prvo jesensko izdanje Simpozija, koje sadržajno i programski ostaje jednako uzbudljivo i sadržajno.

Veselimo se Vašem dolasku i susretu u Zagrebu!

More
20 studeni

Poštovane kolegice i kolege, dragi sudionici,

koristim ovu priliku, kako bih vas obavijestila, da nažalost, a nastavno na trenutnu globalnu situaciju uzrokovanu epidemijom koronavirusa COVID-19, moramo odgoditi održavanje 17. Međunarodnog simpozija pod nazivom “Protuminsko djelovanje 2020”.

Nadali smo se da će se nadolazeći simpozij održati kako smo i planirali, ali nažalost, novonastale okolnosti i rapidno širenje epidemije, primorale su nas na ovaj potez, s obzirom da nam je sigurnost uvijek na prvome mjestu.

Novi termin održavanja 17. međunarodnog simpozija „Protuminsko djelovanje 2020“ zakazan je u periodu od  21. – 24.09.2020. u hotelu Olympia u Vodicama.

More
26 rujan

U razdoblju od 23. do 26. rujna 2019., istraživački tim Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER), u suradnji s tvrtkom Vallon GmbH, proveo je terenska ispitivanja na poligonu HCR-CTRO u Benkovcu. Ispitivanja su provedena u okviru istraživačkog projekta "METASHAPE", financiranog od strane zaklade "The Sir Bobby Charlton Foundation" iz Velike Britanije. Cilj projekta je razvoj i implementacija naprednih metoda raspoznavanja oblika ukopanih metalnih predmeta uporabom komercijalnih detektora metala za primjenu u humanitarnom protuminskom djelovanju. Na poligonu je testiran sustav koji se sastoji od ručnog detektora metala posljednje generacije (Vallon VMF4), sustava za praćenje položaja i orijentacije glave detektora metala (razvijenog na FER-u), te algoritama za karakterizaciju ukopanih meta i kompenzaciju utjecaja tla.

23 rujan

Od 16. do 20. rujna HCR-CTRO održao je obuku za djelatnike Srpsko-ruskog humanitarnog centra i Centra za razminiranje Srbije. Obuka je obuhvaćala planiranje, određivanje prioriteta, izradu projekata i upravljanje kvalitetom u protuminskom djelovanju.

U sklopu obuke polaznici su posjetili i Ravnateljstvo civilne zaštite – HCR u Sisku, gdje su im prezentirane dosadašnje aktivnosti razminiranja u Republici Hrvatskoj. Nakon prezentacije, polaznici su posjetili i Scancentar, gdje im je predstavljena najsuvremenija metoda za brzo i kvalitetno digitalno snimanje zapisa minskih polja i zemljovida.

Dogovoren je nastavak dobre suradnje s kolegama iz Srbije te su u planu nove obuke, kao i suradnja na ostalim poljima protuminskog djelovanja.

28 siječanj

24. i 25. siječnja 2019. predstavnici libijskog Ministarstva obrane posjetili su HCR-CTRO. U izaslanstvu su bila četvorica dužnosnika Ministarstva obrane iz Uprave za inženjeriju, a na razgovorima su sudjelovali i predstavnici Libijskog veleposlanstva u Republici Hrvatskoj.
U libijskom Ministarstvu obrane veoma su zainteresirani za obuke koje provodi HCR-CTRO, osobito za EOD obuku, kao i za opći zrakoplovni izvid pomoću bespilotnih letjelica. Tijekom posjeta libijskog izaslanstva dogovoreno je da se pripremi sporazum o suradnji.