English VersionHrvatska Verzija

Posjet Kolumbiji

on 11 Lipanj 2018

Izaslanstvo HCR-a i HCR-CTRO-a, u sastavu Đurđa Adlešič, predsjednica UV HCR-a, Zdravko Modrušan, ravnatelj HCR-a i Tomislav Vondraček, voditelj poligona i ispitivanja zaštitne opreme u HCR-CTRO-u, posjetilo je od 28. svibnja do 2. lipnja Republiku Kolumbiju. 30. svibnja održan je sastanak sa senatorom Uribeom Velezom i s predstavnicima DAICMA-e. Između ostalog, kolumbijska strana izrazila je veliki interes za suradnju s RH i njezinim dionicima protuminskog sustava, a posebice u vidu obuke za EOD 1-3+ i testiranja te certifikacije svih resursa koji se koriste u razminiranju.

31. svibnja 2018. godine izaslanstvo je održalo sastanke s podpredsjednikom Republike Oscarom Naranjom, čiji je ured nadležan za razminiranje na području Republike Kolumbije te direktno upravlja DAICMA-om. Podpredsjednik je izrazio veliki interes za širu suradnju s hrvatskim protuminskim sustavom, a pogotovu u smislu rehabilitacije minskih žrtava, edukacije i obuke te je obećao što skorije potpisivanje sporazuma između DAICMA-e i HCR-a.

Istoga dana, izaslanstvo je održalo sastanak s pomoćnicom ministrice vanjskih poslova za multilateralne poslove Adrianom Mendozom. Tijekom razgovora zaključeno je kako postoji potreba za još većom suradnjom.

Na zahtjev Ministarstva vanjskih poslova Republike Kolumbije, predstavnici RH održali su sastanak s dozapovjednikom DIRAN-a, Uprave za borbu protiv narkotika, koji je izrazio veliki interes za suradnju na polju humanitarnog razminiranja, a posebice obuke za EOD 1-3+ i općeg zrakoplovnog izvida.