English VersionHrvatska Verzija

Četrnaest izvidnika osposobljeno za primjenu bezposadnih zrakoplovnih sustava u protuminskom djelovanju

on 10 Ožujak 2015

 Započela je modernizacija općeg izvida protuminskog djelovanja u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Četrnaest izvidnika, deset iz Regionalnih ureda i Centra za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini (BH MAC), dva iz Hrvatskog centra za razminiranje (HCR), dva iz Norveške narodne pomoći (NPA Bosnia) završilo je specijalističku obuku za uvođenje bezposadnih zrakoplovnih sustava (BZS) u primjenu u protuminskom djelovanju (PMD). Obuka je provedena od 18 do 27. veljače 2015. u Vogošći, Bosna i Hercegovina, kao jedna od  aktivnosti projekta „Protuminsko djelovanje nakon poplava, regionalni odziv u krizi, razvoj tehnologija i izgradnja kapaciteta“, koji je financiralo Ministarstvo vanjskih i Europskih poslova Republike Hrvatske. Obuku je pripremio i izveo dr. sc. Milan Bajić (HCR Centar za testiranje, razvoj i obuku d.o.o.), stažiranje je izveo Haris Balta mag.ing. iz Belgijske kraljevske vojne akademije iz Bruxellesa (RMA). 

 

Nakon završetka radionice polaznicima su uvjerenja o uspješno obavljenoj specijalističkoj obuci za primjenu BZS u PMD uručili g. Ahdin Orahovac, pomoćnik direktora BH MAC-a i dr. sc. Milan Bajić, voditelj radionice i obuke. 

Specijalistička obuka je provedena u formi radionice u kojoj je svaki polaznik rješavao svoj praktički zadatak u intenzivnoj interakciji s ostalim kolegama, nakon upoznavanja s temeljnim sadržajima zrakoplovnog izviđanja za potrebe protuminskog djelovanja. Program radionice je dao polaznicima temeljna znanja o izviđanju minski rizične površine iz zraka, o korištenim elektroničko - optičkim senzorima, o snimcima u vidljivom valnom području, o karakteristikama i analizi dugovalnih infracrvenih (termovizijskih) snimaka, o geokodiranju snimaka na digitalni orto foto zemljovid krupnog  mjerila (M 1:1000), o proračunu potrebne prostorne rezolucije za traženu vjerojatnost izviđanja objekata na tlu iz stvarne situacije (za koju su polaznici došli s pripremljenim podlogama i podatcima), o biranju visine leta, o preklapanju snimaka u smjeru leta za danu brzinu zrakoplovne letjelice, širini snimanog pojasa i rezoluciji.