English VersionHrvatska Verzija

Održana radionica "Rezultati zrakoplovnog snimanja"

on 22 Siječanj 2015

 

20.01.2015.godine, u prostorijama Centra za uklanjanje mina u BiH, u Sarajevu, održana je Radionica “Rezultati zrakoplovnog snimanja”, u okviru predstavljanja rezultata rada na projektu “Protuminsko djelovanje nakon poplava, regionalni odziv u krizi, razvoj tehnologija i izgradnja kapaciteta”. Nositelj projekta je HCR-CTRO, a projekt se financira sredstvima Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH.

Radionici su prisustvovali predstavnici Centara za razminiranje iz BiH i Hrvatske, Centra za podvodno razminiranje iz Crne Gore, kao i predstavnici Civilnih zaštita Federacije BiH i RS i međunarodnih organizacija u BiH, te HCR-CTRO-a kao nositelja projekta.

 


Tijekom Radionice predstavljen su ostvareni rezultati snimanja bespilotnim letjelicama RMA i Geoarheo i helikopterom Gazela, te je usklađen plan terenske provjere utjecaja klizišta, bujica i poplava na minski sumnjivim lokacijama.

Istaknuto je da su kroz ovaj regionalni projekt uspješno realizirani ciljevi za razdoblje od rujna 2014. do siječnja 2015. godine, koji su prvenstveno uključivali snimanje klizišta, na kojima su bujice destruktivno djelovale na minski rizične površine i minska polja, kao i nove površine koje su potencijalno minski rizične. Snimanje je obavljeno s dva sustava daljinski upravljanih letjelica i helikopterom Gazela, OS BiH.


Na Radionici je obavljena dogovorena primopredaja rezultata dobivenih iz snimaka snimljenih daljinski upravljanom letjelicom tima belgijske kraljevske vojne akademije (RMA). Snimke je obradio tim HCR - Centar za testiranje, razvoj i obuku d.o.o, a rezultati su predati istraživačkom timu Građevinskog fakulteta u Sarajevu, koji će u saradnji s regionalnim uredima BH MAC započeti terensku prospekciju.