English VersionHrvatska Verzija

Snimljeno 26 klizišta i 130 km minskih polja na obali Save od Orahove do Brčkog

on 20 Studeni 2014

Najzahtjevnija zadaća u okviru projekta „Protuminsko djelovanje nakon poplava, regionalni odziv u krizi, razvoj tehnologija i izgradnja kapaciteta“ je snimanje sadašnjeg stvarnog stanja minski rizičnih površina koje su bile pod destruktivnim djelovanjem bujica, nanosa poplave i klizišta. Do 12.11.2014. snimljeno je 26 klizišta iz daljinski upravljanih zrakoplovnih sustava, s bezposadnih letjelica: 2,37 km2 RMA (Belgijska kraljevska vojna akademija iz Bruxellesa), 2,5 km2 Geoarheo d.o.o. (iz Zagreba). Započela je obrada snimaka spomenutih klizišta, izrada orto foto mozaika i digitalnih modela površine klizišta.

Zbog velike dužine minskih polja uz obalu rijeke Save, velikih površina na kojima je poplava izazvala promjene minski rizične površine, te zbog vrlo zahtjevnog reljefa mnogih klizišta, u projektu je predviđeno snimanje iz helikoptera. Ministar obrane Bosne i Hercegovine odobrio je uporabu helikoptera Gazela. Nakon dogovora u prvom helikopterskom skvadronu OS B i H, nositelj projekta HCR-CTRO je razvio sustav za snimanje. Isti je instaliran na helikopter Gazela i uspješno testiran 14.11.2014. U Mahovljanima je održan radni dogovor svih dionika snimanja minskih polja na obali rijeke Save: prvi helikopterski skvadron OS B i H, BH MAC, RU/RK Banja Luka, Brčko, Tuzla i HCR-CTRO.

Snimanje iz helikoptera započelo je 17.11.2014. od Orahove do Orašja i Brčkog. Do 19.11.2014 snimljeno je 130 km linijskih minskih polja na obali rijeke Save i površine oko ušća rijeke Bosne. Nastavljaju se snimanja klizišta u području odgovornosti RU Tuzla. Cisterna s gorivom prati napredovanje snimanja, tako da je minimalan udio preleta bez snimanja.

Tim snimanja: dr. sc. Milan Bajić (znanstveni koordinator projekta), predstavnici nadležnog RU/RK (Jugoslav Pavlović – Banja Luka, Filip Filipović – Brčko), piloti: major Milorad Nježić, kapetan Jovan Đajić, operater opreme snimanja Dejan Vuletić, mehaničar letač st. Vodnik I klase Saša Šobot i laborant st. Vodnik Kešelj Dalibor. S predstavnicima RU/RK znanstveni koordinator projekta usklađuje početne zahtjeve dobivene 30.07.2014. od BH MAC-a o područjima koja se snimaju, s promjenama do kojih je došlo u međuvremenu.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske osiguralo je sredstva za provedbu projekta „Protuminsko djelovanje nakon poplava – regionalni odziv u krizi, razvoj tehnologija i izgradnja kapaciteta“ koja obuhvaćaju aktivnosti predviđene u Bosni i Hercegovini i Republici Srbiji, a u okviru aktivnosti međunarodne razvojne suradnje i humanitarne pomoći inozemstvu.