English VersionHrvatska Verzija

11 svibanj

Na poligonu Benkovac istraživački tim Sveučilišta u Manchesteru proveo je od 28. travnja do 2. svibnja ispitivanje eksperimentalne opreme za detekciju. Cilj projekta jest pomoći u u rješavanju problema razlikovanja meta u nekooperativnom (visoko mineraliziranom) tlu i istražiti naprednije elektromatnetske detektore za dobrobit međunarodne protuminske zajednice. Ispitivanje financira britanska dobrotvorna organizacija Find a Better Way.

Ispitni poligon Benkovac svjetski je poznat referentni poligon. Uspostavljen je 2000. godine radi ispitivanja ručnih sustava detekcije i onih na vozilima (https://www.ctro.hr/en/testing-and-certification/test-sites/test-site-benkovac)

27 travanj

Simpozij „Protuminsko djelovanje 2017.“ Održan je u Biogradu na Moru od 25. Do 27. travnja pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora g. Bože Petrova, koji je i otvorio simpozij.

Simpozij su organizirali Ured za razminiranje Vlade Republike Hrvatske, Hrvatski centar za razminiranje i Hrvatski centar za razminiranje - Centar za testiranje, razvoj i obuku. Na simpoziju je bilo 158 sudionika iz 32 zemlje. Zemlje partneri iznijele su svoje priče – predstavnici Republike Kolumbije predstavili su svoja iskustva s rješavanjem problema improviziranih naprava, a veleposlanica Kraljevine Norveške u Hrvatskoj, gđa Astrid Versto, govorila je o načinima na koje Norveška usmjerava donacije za humanitarno protuminsko djelovanje u svijetu.

More
10 ožujak

14. Međunarodni simpozij „Protuminsko djelovanje 2017.“ održat će se u Biogradu od 25. do 27. travnja pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora.

Na simpoziju će se predstaviti dvije zemlje partneri, Republika Kolumbija i Kraljevina Norveška. Cilj je povezati zemlju koja je jedna od najvećih donatora u protuminskom djelovanju u svijetu - Kraljevinu Norvešku, zemlju koja se suočava s problemom mina i improviziranih naprava - Republiku Kolumbiju i zemlju s iskustvom u rješavanju tog problema - Republiku Hrvatsku.

More
23 siječanj

Izaslanstvo Republike Hrvatske u kojemu su bili predstavnici HCR-CTRO-a, HCR-a i Ministarstva vanjskih i europskih poslova posjetilo je od 19. do 21. siječnja 2017. godine Republiku Kolumbiju. Povod posjeta bio je prvi sastanak Trust Funda Europske unije za Kolumbiju, osnovanog s ciljem pružanja financijske pomoći Kolumbiji nakon potpisivanja mirovnog sporazuma.
Tijekom posjeta hrvatsko izaslanstvo susrelo se s predstavnicima Delegacije EU, Ministarstva obrane (CENAM), Ministarstva vanjskih poslova i  Uprave za protuminsko djelovanje (DAICMA), s kojima su vođeni razgovori o daljnjoj suradnji.

13 prosinac

U Zagrebu je od 5. do 9. prosinca, u organizaciji HCR-CTRO-a, održan tečaj za EOD 3. stupanj. Na tečaju su sudjelovali polaznici iz HCR-a i pojedinci zaposleni u hrvatskim tvrtkama za razminiranje. Polaznici su izrazili zadovoljstvo tečajem i pohvalili sve predavače. Svi polaznici pojedinačno, ali i kao grupa, pokazali su izuzetno visoku razinu znanja na završnom ispitu, kao i sjajan timski rad. Potvrda o završenom  3. stupnju EOD obuke polaznicima tečaja omogućuje da nakon završetka razminiranja Hrvatske pronađu zaposlenje izvan granica Republike Hrvatske.