English VersionHrvatska Verzija

25 rujan


Hrvatski centar za razminiranje – Centar za testiranje razvoj i obuku održao je obuku za predstavnike Turskog centra za razminiranje (TURMAC) na temu „Ispitivanje strojeva za razminiranje“.
Glavni cilj obuke bio je educirati predstavnike TURMAC-a o procesima testiranja i certificiranja strojeva za razminiranje, uključujući teorijski i praktični dio nastave. Obuka se održala u periodu od 21. do 24. rujna 2020. u Zagrebu i na poligonu Cerovac.

More
20 studeni

Dragi prijatelji, uvaženi kolege,


Obavještavamo Vas da je Organizacijski odbor Simpozija, nakon konzultacija s Nacionalnim stožerom, s obzirom na pandemiju virusa COVID-19 te ograničenje putovanja i karantene, odlučio otkazati 17. međunarodni simpozij “Protuminsko djelovanje 2020.”


Do ovoga tjedna nadali smo se da ćemo održati simpozij u rujnu, ali ozbiljnost situacije na globalnoj razini prisilila nas je da ga otkažemo.


Organizacijski odbor poziva Vas da i dalje ostanete posvećeni simpoziju te će raditi na tome da se u 2021. godini održi simpozij s istim programom i većim brojem sudionika.

26 rujan

U razdoblju od 23. do 26. rujna 2019., istraživački tim Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER), u suradnji s tvrtkom Vallon GmbH, proveo je terenska ispitivanja na poligonu HCR-CTRO u Benkovcu. Ispitivanja su provedena u okviru istraživačkog projekta "METASHAPE", financiranog od strane zaklade "The Sir Bobby Charlton Foundation" iz Velike Britanije. Cilj projekta je razvoj i implementacija naprednih metoda raspoznavanja oblika ukopanih metalnih predmeta uporabom komercijalnih detektora metala za primjenu u humanitarnom protuminskom djelovanju. Na poligonu je testiran sustav koji se sastoji od ručnog detektora metala posljednje generacije (Vallon VMF4), sustava za praćenje položaja i orijentacije glave detektora metala (razvijenog na FER-u), te algoritama za karakterizaciju ukopanih meta i kompenzaciju utjecaja tla.

28 siječanj

24. i 25. siječnja 2019. predstavnici libijskog Ministarstva obrane posjetili su HCR-CTRO. U izaslanstvu su bila četvorica dužnosnika Ministarstva obrane iz Uprave za inženjeriju, a na razgovorima su sudjelovali i predstavnici Libijskog veleposlanstva u Republici Hrvatskoj.
U libijskom Ministarstvu obrane veoma su zainteresirani za obuke koje provodi HCR-CTRO, osobito za EOD obuku, kao i za opći zrakoplovni izvid pomoću bespilotnih letjelica. Tijekom posjeta libijskog izaslanstva dogovoreno je da se pripremi sporazum o suradnji.

22 studeni

Hrvatski centar za razminiranje i HCR-Centar za testiranje, razvoj i obuku organiziraju 16. međunarodni simpozij „Protuminsko djelovanje 2019.“, koji će se održati u Slanom, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, od 8. do 11. travnja 2019. godine, te vas pozivaju na aktivno sudjelovanje u njegovu radu.

Simpozij je namijenjen predstavnicima nacionalnih tijela za protuminsko djelovanje, tvrtki za razminiranje, ministarstava, proizvođača opreme za protuminsko djelovanje, donatora, znanstvenika te predstavnicima ostalih civilnih i vojnih struktura uključenih u protuminsko djelovanje.

Teme simpozija odraz su postojećih izazova u protuminskom djelovanju, ali također omogućuju predstavljanje znanja i iskustava iz svijeta:

More